(+386) 02 630 0019 (+386) 02 630 0026, mobi. 040 483 002, "Majhni, a dovolj veliki za doseganje tistega, kar si želimo in zmoremo."

Zdrava prehrana

Kakšna naj bo prehrana otrok…

Prehrana otrok v predšolskem starostnem obdobju mora zadostiti otrokovim fiziološkim in psihološkim potrebam, torej mora biti kalorično in hranilno uravnotežena ter zdravstveno neoporečna.

Pomembno je, da se v tem obdobju oblikujejo ustrezne prehranske navade, da otroci osvojijo čim več prehranskega znanja in ustvarijo pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja, kar je pomembno za kasnejša življenjska obdobja.

Z uravnoteženo prehrano, ki ustreza potrebam otrok, pripomoremo k skladni rasti in razvoju ter dobri psihofizični kondiciji otrok. Zvišujemo splošno odpornost organizma in ustvarjamo zdravstveno preventivo pred nastankom deficitarnih bolezni ali nastankom civilizacijskih bolezni (t.i. bolezni izobilja ali “moderne” bolezni).

S prehrano v vrtcu zagotavljamo 70% dnevnih fizioloških potreb, ki jih otrok dobi s tremi obroki, to so zajtrk, kosilo in popoldanska malica. Otroci prvega starostnega obdobja dobijo še dopoldansko malico v obliki mlečnega ali sadnega napitka.

Skrb za zdravje otrok…

Skrb za dobro počutje in zdravje otrok je ena izmed pomembnih nalog vseh zaposlenih v zavodu. Skupaj s starši skrbimo za ohranjanje zdravja in za preprečevanja širjenja bolezni otrok.

Že ob vpisu otroka v zavod starše seznanimo z nujnim zdravniškim pregledom otroka pri specialistu pediatru. Ob prvem prihodu starši oddajo vzgojiteljici zdravstveno potrdilo otroka, na katerem je razvidno, da je otrok opravil vsa cepljena in je zdravstveno sposoben za sprejem v vrtec.

Na prvem srečanju starši seznanijo vzgojni tim oddelka s podatki in posebnostmi zdravstvenega stanja otroka: o morebitnih težavah ob porodu, alergijah otroka, kroničnih obolenji otrok ali posebnih dietah…
Gibanje na zraku je pomemben dejavnik za ohranjanje zdravja otrok, zato je gibanje, sprehod ali igra izvedljiva vsak dan glede na vreme. Za otroke in starše imamo organizirane športne dejavnosti, zelo aktiven pa je planinski krožek, ko otroci skupaj s starši planinarijo, spoznavajo lepote narave, si razvijajo spoznanja o naravi – tako o rastlinah, kakor trudi o živalih, pripravljajo športne igre….

Vsakodnevno poskrbimo za redno prezračevanje in vzdrževanje higiene vrtca, saj je higiena zelo pomemben dejavnik pri ohranjanju zdravja otrok v vrtcu.
Da ohranjamo visok standard čiščenja, pripravljamo za čistilke srečanja, na katerih se informirajo z organizacijo in potekom čiščenja, s pravilno uporabo čistil in naprav. Vse umivalnice smo opremili s tekočim milom in s podajalniki papirnatih brisač, kar zagotavlja večjo higieno in s tem preprečevanje nekaterih bolezni.

Otrokom privzgajamo navade zdravega življenja. V tem obdobju se otroci začnejo zavedati svojega telesa, rasti, razlik med dečki in deklicami ter bolezni in zdravja. Ker so pridobljene navade v otroštvu popotnica za življenje, je naša skrb da pri otrocih spodbujamo zdravo prehrano, gibanje in pravilno osebno higieno, ki so pogoj za zdravo telo.
Velik poudarek dajemo zobozdravstveni preventivi. V naši sredini nas vsako leto obiščejo delavke iz zobozdravstvenega centra, ki se z otroki pogovorijo o pomenu redne in temeljite higiene zob in jih seznanijo s pravilno tehniko čiščenja zob. Otroci imajo v vrtcu zobno ščetko, mlajši si zobe umivajo brez zobne paste. Otroci  v vseh skupinah si umivajo zobe po zajtrku ali po sladkem praznovanju.